Tweede jubileum

Deze zomer zet ik mij met Attendo Uitvaartzorg tien jaar in voor een goed afscheid en aandacht voor rouw.

Graag wil ik op een bijzondere manier stilstaan bij dit jubileum en ik zet jullie  namelijk in beweging. Op zondag 18 september wordt na een korte inleiding over fotografie, een kwetsbaar en humoristisch toneelstuk opgevoerd in het Dorpscentrum getiteld ‘Dan neem je toch gewoon een hond.’ (zie ook www.dekunstvanhetrouwen.nl).

Ik heb het toneelstuk nu drie keer gezien en ik  ben telkens weer diep onder de indruk. Deze ervaring wil ik graag delen met de mensen die ik in de afgelopen jaren heb ontmoet, en met inwoners van Oegstgeest die daar belangstelling voor hebben.

Ik gun iedereen een andere/nieuwe/betere kijk op rouwen. Zelf heb ik aversie tegen het woord rouwverwerking. Rouw is niet iets dat je verwerkt. Rouw is iets dat je verweeft in je verdere leven. De dood van een geliefde is een feit, is onontkoombaar. Maar je hebt wel – soms een beetje - grip op de manier hoe je daarmee omgaat.

Rouwenden hebben een grotere kans om te vereenzamen en om vast te komen zitten. Ik ben me ervan bewust dat rouwen een complexe aangelegenheid is. Ik gun het mensen zó dat ze, waar mogelijk, in die moeilijke tijd in beweging komen en blijven, letterlijk en figuurlijk. Dat is één van de redenen dat ik dit mooie toneelstuk naar Oegstgeest laat komen.

Dat het een hele kunst is om na het overlijden van een geliefde weer in beweging te komen, besef ik me terdege. Vaak helpt de omgeving daar ook niet bij, en daar speelt het toneelstuk op een mooie manier op in.

Er zijn nog wat plaatsen voor mensen die belangstelling hebben of over rouw willen nadenken in de moeilijke tijd na het overlijden van een geliefde. Graag vooraf aanmelden op wouter@attendouitvaartzorg.nl of op 071 565 1577, dan krijgt u ook nadere details.