• Koper, wat koopt u?

Koper, wat koopt u?

Oegstgeester Courant, woensdag 27 mei 2020

Uitvaartondernemer Wouter de Jonge laat zich kennen in aansprekend boekje ‘Koper’

“Afscheid nemen is geen klusje dat je er even tussendoor doet”. “Als blikken konden doden, had deze familie volgende week weer een uitvaart”. “De aangetrouwden moeten zich op de achtergrond houden en uitsluitend de partner steunen”. Zomaar wat uitspraken van de Oegstgeester uitvaartondernemer Wouter de Jonge in zijn nieuwste, zeer lezenswaardige boekje ‘Koper’ dat vanaf deze week in de Rijnlandse Boekhandel te koop is.
 
Het eerste zaadje voor het bundeltje, dat een echt familie-product is geworden, werd geplant begin vorig jaar, toen de onderneming van De Jonge, Attendo Uitvaartzorg, 12,5 jaar bestond. Dat was één van de redenen om het ‘Koper’ te noemen. “Gelukkig heeft het proces een klein jaar geduurd, want nu heeft de lezer iets heel moois en teers en dierbaars in handen”, laat de sympathieke ondernemer weten. Hij geeft daarbij aan dat er niets van de verhalen, die overigens opgetekend zijn door zijn schoonzus Gery Bruins, verzonnen is. Dat maakt de bundel voor hem teer en dierbaar. “Rouw is ook rauw en rouw is gevoelig, vooral bij het aanraken.”
 
In de twaalf korte verhalen stelt De Jonge zichzelf behoorlijk kwetsbaar op, wat het geheel zeer boeiend maakt. Moeilijk? “Nee, de tijd dat ik me schaamde voor m’n emoties ligt ver achter me.” Bovendien is ‘Wouter altijd Wouter’. “Als persoon Wouter sta ik niet ‘aan’ of ‘uit’, net zomin als uitvaartondernemer Wouter. Ik ben.”
 
Wouter de Jonge stapte ooit van de internationale verhuisbranche over naar de uitvaartbranche. “Van de kubieke meters naar werken op de vierkante millimeter”, zegt hij er zelf over. Het legde de basis voor zijn vermogen om mensen te begeleiden op cruciale momenten. “Ik geloof dat langer stilstaan bij belangrijke momenten in het leven steeds noodzakelijker wordt.”

‘Koper’, dat in eigen beheer is uitgegeven, is voor 7,50 euro te koop in de Rijnlandse Boekhandel. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het verder renoveren van Dorpscentrum Oegstgeest. Reden te meer om het kleinood aan te schaffen. Wellicht dat veel lezers na het lezen tot dezelfde conclusie komen als De Jonge. “Ik ben nog meer van het Leven gaan houden.”